Wet medezeggenschap cliënten zorgsector (Wmcz) in werking

Geplaatst op: 6 augustus 2020

Op 1 juli 2020 is de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorgsector (Wmcz 2018) in werking getreden. Huisartsenvoorzieningen, fysiotherapiepraktijken en tandartspraktijken van waaruit meer dan 25 natuurlijke personen*1 structureel zorg verlenen, zijn vanaf dat moment verplicht een cliëntenraad te hebben.

Voor wie
De belangenorganisaties, ANT, InEen, KNGF, KNMT en LHV hebben zich hard gemaakt voor een uitzonderingspositie van kleinschalige zorgaanbieders. Dit vanwege de ongewenste lastenverzwaring en het feit dat medezeggenschap op vele manieren al is geborgd. Door deze lobby is de norm voor kleinschalige zorgaanbieders verhoogd: van 10 naar meer dan 25 zorgverleners. Hierdoor wordt het grootste deel van de hiervoor genoemde praktijken uitgezonderd.

Valt u hier wel onder? De belangenorganisaties hebben een stappenplan ontwikkeld om op een gestructureerde wijze invulling te kunnen geven aan een cliëntenraad. De stappenplannen zijn nagenoeg identiek en treft u via onderstaande links aan:

Fysiotherapeuten
Huisartsen
Tandartsen

Model medezeggenschapsregeling
Tevens is er door de belangenorganisaties een model medezeggenschapsregeling gemaakt. Deze kunt u vinden door op onderstaande link te klikken. Vervolgens treft u halverwege de pagina de link naar het model aan.
Model medezeggenschapsregeling

Voorlopig geen actieve handhaving
Vanwege de coronacrisis gaat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet vanaf 1 juli 2020 direct actief handhaven op de nieuwe wettelijke bepalingen rondom medezeggenschap. Dit betekent voor u dat de druk voor het oprichten van een cliëntenraad nog even van de ketel is. Ook als de Corona-situatie onder controle is en zorgaanbieders weer meer ruimte hebben voor andere zaken, verwacht de IGJ niet direct dat alle zorgaanbieders die dit eerder niet (verplicht) hadden, direct een cliëntenraad hebben ingericht. Uiteraard verwachten ze wel dat zorgaanbieders zich vanaf dat moment zullen inzetten om aan de wet te gaan voldoen. Vanaf dat moment zal de IGJ hierop wel gaan toezien.

*1 Het gaat daarbij om het aantal natuurlijke personen, niet om fte’s, dat zorg verleent. Denk hierbij ook aan de assistent, de POH, de preventie assistent, de mondhygiënist, de praktijkondersteuner, etc. Hierbij maakt het niet uit of iemand in dienst is, dan wel in opdracht werkt of gedetacheerd wordt. Het aantal uren dat iemand werkt, maakt eveneens niet uit. Vrijwilligers, praktijkmanagers en administratief personeel tellen niet mee.

© 2024 - Ontwerp & Realisatie door FIZZ | Digital Agency